Hayır Diyememenin Nedenleri & Temelleri
- Şerife Çınar
- 17 Şub 2024
- 1 dakikada okunur

Hayır Diyememenin Nedenleri
Kişisel yaşamımızda ya da iş hayatımızda sevdiğimiz insanlara karşı nazik olmamız güzeldir. Ancak bazen nazik olmanın ötesinde insanları farklı sebeplerden dolayı reddedememek, onlara karşı hayır diyememek durumunda kalabiliyoruz. Bu durum bir kişide süreklilik arz ettiği zaman kişide psikolojik zorlanmalara yol açabilmektedir.
O halde hayır diyememenin temellerini birlikte inceleyelim. Aslında hayır diyebilmek bir beceridir. Küçük yaşlardan itibaren öğrenilebilen, öğretilebilen sosyal bir beceridir. Hayır diyememek küçük yaşlardan yetişkinliği bir çok dönemden kişileri etkileyebilmektedir. İlkokul dönemlerinde özellikle çocuklarda akran baskısına zorbalığa maruz kalmaya sebep olabilmektedir. Ergenlik döneminde ise oluşan arkadaşlık gruplarının dışında kalma korkusu temeliyle, ötekileşme korkusu ile sık sık ergenlerde hayır diyememe durumu gözlemlenmiştir. Her dönemin her bireyin hayır diyememesinin altında farklı dinamikler yatabilmektedir.
Hayır Diyememenin Temelleri
Reddetme Korkusu : Karşımızdaki kişinin herhangi bir isteğine hayır dediğimiz zaman o kişiyi reddettiğimizi düşünürüz. Aslında biz bizi rahatsız eden durumu reddederiz. Olaylara bu açıdan daha spesifik gözle bakarsak hayır dediğimizde karşımızdaki kişiyi değil, istemediğimiz şeyi reddettiğimizi göreceğiz. Onaylanma Kaygısı: Çevresindeki, kişiler tarafından onaylanma ihtiyacı hisseden kişiler, hayır deme ve reddetme konusunda güçlük çekebilirler. Çünkü aynı reddedilmeyi kendilerinin de bir gün yaşayacağını düşünürler. Yanlış İnançlar: hayır dersem reddedilirim, sevilmem… Sevilmek, değerli hissetmek insanoğlunun en doğal ihtiyaçlarından olsa da hayır diyememenizin temellerini oluşturuyorsa bu konuda uzman desteği alabilirsiniz.
Comments